fb pixel

Kada pomislimo na plišane igračke, prva asocijacija nam bude slatki, nasmejani, mekani meda ili neka druga životinja, idealna za zagrljaje i miran san.

Ali plišane igračke su, kada se malo bolje razmisli, mnogo više od toga. Plišane igračke ulivaju sigurnost detetu i predstavljaju njegovu komfor zonu. Ova komfor zona služi kao zaštitni mehanizam koji se u detetu razvija u periodu prilagođavanja na život i velike životne promene: njegov razvoj u svim segmentima, primarna socijalizacija i uopšteno upoznavanje sa do tada nepoznatim svetom i aktivnostima u njemu.

U prvim mesecima života, pa sve do 18og meseca deteta, trebalo bi dodatno voditi računa o igračkama koje se nalaze u njegovoj blizini, kao i o samom kvalitetu plišanih igračaka. Prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće značajne segmente: šavovi treba da budu dobro zategnuti, bez mogućnosti da ih beba rukama rašije; bilo bi dobro da igračka nema sitne detalje koji mogu lako otpasti ili se skinuti, kako bi se izbeglo gušenje deteta; da je lako periva i od prirodnih materijala. Ukoliko igračka ne ispunjava prva dva uslova, nemojte je kupovati bebama ili je kupite, ali ostavite po strani dok dete ne poraste.

Kada govorimo o benefitima, osim sigurnosti koju plišana igračka pruža detetu, ustanovljeno je da su upravo ove igračke zaslužne za razvoj primarnih veština kod deteta. Socijalne veštine koje dete usvaja posmatrajući ponašanje svojih roditelja – primenjivaće, i to: hraneći, uspavljujući i pričajući sa svojom omiljenom plišanom životinjom. Što dovodi do druge veštine – veštine komunikacije i govora. “Razgovori” koje dete vodi sa igračkom podstiču njegovo samopouzdanje, njegove misli pretoči u nove reči i predstavljaju jedan od načina izražavanja emocija. Takođe, u kriznim situacijama tokom života, igračka može biti oslonac i omogućiti detetu da lakše prebrodi promene (selidba, putovanje, polazak u vrtić, itd.). Osim toga, deca se uče još i empatiji, deljenju, brizi o drugome. Podstiče se mašta i kreativnost, a dete stiče osećaj kontrole, a samim tim ima više samopouzdanja i prostora za razvoj i napredak u svakom smislu.

  • dina
  • mc acc opt 70 1x
  • ms acc opt 70 1x
  • amex
  • visa
  • banka intesa
  • verifed by visa
  • sclogo 68x37
Toyzzz Online prodavnica © 2024. Sva prava zadržana.